Het is nu december en een goede gelegenheid om even terug te blikken op het afgelopen jaar. Er is veel gebeurd en een jaarverslag maakt dat nog eens extra zichtbaar. Door mijn operatie is het jaar voor mij en voor oudercare pas begonnen in April, maar wat is Oudercare vanaf dat moment gegroeid! Ik heb samen met assistente Karin Kiewiet veel workshops mogen geven. Zowel aan mensen die dat in hun eigen werkomgeving gaan toepassen, als mensen die vrijwillig mee doen en in zorginstellingen de massage geven.

Er is samenwerking tot stand gekomen met het Reinaldahuis van Woonzorg, waar wij vanaf september 1 keer in de 3 weken op een gesloten afdeling ouderen met dementie masseren. Wat is dat fijn en wat een mooie reacties van de mensen! Op dit moment wordt bekeken of deze samenwerking in 2020 voortgezet kan worden.

De Rotary Club Zandvoort heeft het project ook opgepikt. Na een leuke pitch die ik mocht doen, besloten zij dat ik een workshop op hun kosten mocht geven aan vrijwilligers van infozorg in Zandvoort. Vrijwilligers die op de dagbesteding voor ouderen daar de massages gaan geven. Wat een enthousiaste mensen en ze brengen het na de workshop direct in de praktijk.

Zorginstelling Meerleven van Kennemerhart heeft ons uitgenodigd voor weer een ander creatief initiatief. Op de dag van de mantelzorg hebben wij massages gegeven aan Mantelzorgers en hun ouder. Deze massage die tegelijkertijd werd ontvangen, zorgde voor intieme momenten en fijne herinneringen!

Door de steun van diverse ondernemingen, is er ook steeds meer mogelijk. Door het dekken van de onkosten en het benodigde materiaal kan ik dankzij deze support, zorgeloos verder ontwikkelen. Dus enorm bedankt, TK vastgoed, Regeon, Het Cijferparadijs, Spectra Partners, Cao Recht, Puur Makelaars, AcademieBW en Rotary Club Zandvoort!

Tijdens de PassiePodcast van dienst4dienst in september heb ik de gelegenheid gehad om Oudercare toe te lichten. Een leuk interview, dat ik samen met Karin heb mogen doen. De podcast gaat eerdaags via allerlei kanalen de wereld in en vergroot de zichtbaarheid van het project.

We zijn ook goed zichtbaar geweest op diverse infomatiemarkten voor ouderen, georganiseerd door de gemeente Haarlem. Dit zijn bijeenkomsten in de wijk voor ouderen buurtbewoners. Diverse organisaties op gebied van wonen en andere noodzakelijke ondersteuning waren daar aanwezig. Er was veel belangstelling vanuit andere organisaties voor het project, zodat er al weer wat zaadjes zijn geplant voor volgend jaar. Het liep ook storm voor de massages zelf, die wij daar hebben gegeven. Het is maar weer eens een bewijs hoe laagdrempelig deze vorm van massage is.

Op dit moment ben ik nog in gesprek met de Gemeente Haarlem over het project. De beleidsmedewerker voor ouderen is bijzonder geïnteresseerd en enthousiast in het kader van eenzaamheid en isolement van ouderen. Zij willen meer contact met de ouderen achter de voordeur. Een voorstel voor toepassing in de wijk wordt momenteel in de gemeente besproken. Ik vond het erg leuk, dat ik de verantwoordelijke wethouder heb mogen masseren. Zij was bijzonder onder de indruk van het effect van de massage. Even afwachten dus.

Maar wat zou dit project zijn zonder vrijwilligers? Helemaal niets. Wat geweldig blij ben ik met de mensen die zich opgeven om “belangeloos”mee te gaan naar zorginstellingen. Iedere keer lukt het weer om alles rond te krijgen. Het is zo leuk om het plezier te zien, waarmee de massages worden gegeven. Ik zie altijd blije gezichten. Een aantal mensen zijn heel trouw en kunnen/willen er tijd voor vrij maken. Het zou wel fijn zijn als er volgend jaar wat meer verschillende mensen zich aanmelden! We gaan er voor!!!